weby pro nejsevernější čechy

Socha svatého Jana Nepomuckého před kostelem Panny Marie Sněžné ve Sněžné

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

Před kostelem Panny Marie Sněžné ve Sněžné stojí u přístupového schodiště socha svatého Jana Nepomuckého.

Socha je památkově chráněna:

Barokní plastika světce v mírně podživotní velikosti, v tradičním oděvu, s palmovou ratolestí v pravé ruce a korpusem v levé, pocházející z 18. století, stojící na obdélném hranolovém soklu s pásovými římsami. Socha je chráněna plechovou stříškou.

Po plechové stříšce, viditelné na fotce původního evidenčního listu, dnes ani stopa.

Památkový katalog uvádí tradované info „v minulosti součást souboru soch z mostku sv. Jana v Krásné Lípě„, které vyvrací text na infotabuli u kostela:

Traduje se, že jde o jednu ze soch, které stávaly do roku 1874 na mostku přes Křinici na náměstí v Krásné Lípě. Není tomu ta. Socha stála ve Sněžné už roku 1859, patnáct let před odstraněním soch. Neví se, kdo a kdy ji sem dal postavit.

Mylná informace o původu sochy je dokonce v knize Zjánštěná item zjančená léta na Děčínsku Nataši Brejchové-Steinové, kde se na straně 147 u popisu kostela píše: „Kostel hlídá socha Jana Nepomuckého. Kamenný Nepomuk stával původně na mostku v Krásné Lípě a na Sněžnou byl převezen až koncem 19. století, kdy byl můstek zrušen.“ Táž autorka, už pod jménem Natalie Belisová, v novější knize Putování po duchovním panství Krásnolipska tuto informaci vyvrací: „Vědělo se, že z náměstí v Krásné Lípě jeden Nepomuk musel zmizet a tak se zrodila legenda, které jsem do nedávna věřila také. Není to pravda a socha si svůj příběh zatím drží v tajnosti. Inu – patron Mlčenlivosti činí pouze čest svému jménu. Nepomuk ze Sněžné nepatří ke špičkovým uměleckým dílům a lze tak těžko rozhodnout, je-li u 18. nebo až z 19. století. Sokl je bezesporu mladý. S jistotou lze říci, že roku 1836 ještě socha Jana na Sněžné nestála. Soupis křížů a soch by ji neobešel bez povšimnutí. Ale s kránsolipskými vyděděnci nemá nic společného. Roku 1859 (tedy 15 let před planýrováním náměstí a rošádou s tamními sochami) bylo na Sněžné osazeno u kostela pro snazší přístup 13 kamenných schůdků. Posledních 8 z nich, těch pod sochou svatého Jana Nepomuckého, bylo navíc opatřeno železným zábradlím, upevněným do dvou kamenných sloupků. Pisatele farní pamětnice bohužel zajímala více bezpečnost příchozích než historie sochy. Kdo a kdy ji sem postavil nikdo nezaznamenal. Roku 1932 byla socha nově oštafírována malířem Johannem Hessem z Vlčí Hory. Nový kabátek stál 270 Kč. Od té doby čeká Nepomuk na další slitování dobrodějů. Zatím marně.“

Původní evidenční list památky:

Na obdélném stupni hranolový sokl s pásovými římsami. Na soklu socha sv. Jana Nepomuckého v mírně podživotní velikosti. Světec oděn v tradičním oděvu, v pravé ruce drží palmovou ratolest, v leví při hrudi korpus, na hlavě má biret. Socha chráněna plechovou stříškou.

 

Tagy