weby pro nejsevernější čechy

Strupčická Dalba

Článek je součástí seriálu Sochy, skulptury, statue, reliéfy, památníky

U rozcestí komunikace, která vede severně z obce Strupčice směr důl Vršany a rozhledna Maják, stojí zvláštní artefakt, zvaný Strupčická Dalba.

Kdysi bývalo vysvětlení, oč se jedná, přímo na samotné bóji, jak vyplývá ze starších fotografií (např. galerie mapy.cz):

Rok 2016
Rok 2018

Nic však zjevně netrvá věčně, dnes je vysvětlující text k dispozici na poblíž umístěné informační tabuli (součásti širšího projektu).

Dalba (delfín) je dle wiki silný kůl (svazek pilířů, trubek, apod.) zaražený do dna vodního toku či jiné vodní plochy a vyčnívající nad hladinu vody, používaný k různým účelům:

-jako vyvazovací rukojeť (úvazové piloty, pachole);
-jako osa pro těsné otáčení plavidel v obratišti např. v přístavních bazénech;
-jako ochrana vjezdu do vodního díla, např. vjezdu do kanálu, přístavu, zdymadla, doku;
-jako ochrana břehů kanálu, vlnolamu atd., zejména pokud jsou mělké;
-jako vytyčení a zároveň ochrana okraje plavební dráhy v mělkých vodách;
-jako druh navigačního značení nebo podstavec pro takové značení;
-jako místo pro určení odchylky magnetického kompasu, tzv. odchylková dalba – menší plavidla kotví u takové dalby a otáčením kolem ní určují opravu kompasu;
-jako hraniční znak (např. dalba „7“ na Nowowarpieńském jezeře).

Podstatné jméno dalba pochází z přídomku španělského šlechtice Fernanda Álvareze de Toledo, 3. vévody z Alby. Ten nechal v přístavech v bývalém Španělském Nizozemí zřídit taková zařízení, aby se v přístavu mohly uvazovat další lodě. Ve španělštině se jim říká přímo „duque de Alba“, tedy „vévoda z Alby“. Odpovídajícím způsobem se jim v Německu říkalo „Duckdalben“. Zkrácený nebo pozměněný název v podobných pravopisných verzích se vyskytuje i v několika evropských jazycích. Podle jiné verze vychází z termínu „Dickdollen“, který byl běžný ve Frísku. V německé námořní terminologii se toto pojmenování oficiálně používá přinejmenším od dob pruského standardizovaného označení plavebních drah.

Hodně zjednodušeně mořský punkt. Proč tady? Protože tu kdysi moře bylo. Protože tu na jeho místě zbylo moře uhlí, a po něm pak moře problémů. A snad tu jednou bude Moře klidu. Tahle vnikla v roce 2015:

Dne 8. 5. 2015 bude postavena první dalba sloužící k navigaci Klidomořím. Zatímco ve Strupčicích bylo projednání umístění velmi hladké, dalba na Duchcovské promenádě si na realizaci asi chvíli počká, neboť společná komunikace s novou městsku radou a představiteli Severočeských dolů a.s. není tak rychlá, jak bychom u jednoho z prvních měst mořského svazu předpokládali. Finanční zdroje na výstavbu dvou prvních dalb na Moři klidu pocházejí z loňské fundraisingové kampaně vedené sdružením Moře Klidu o.s. a iniciované nadací VIA .

Z médií:

4. března 2016 – Ten žlutý předmět pohupující se ve větru, jako by byl na vlnách, vás zaujme. Vnitrozemec nezvyklý tomuto pohledu nemá šanci na první pohled poznat, co má vlastně před sebou. Nejde o žádnou geologickou značku umístěnou na dřevěném trianglu. To jste se právě ocitli u první dalby sloužící k navigaci Klidomořím.

Že našemu textu stále pořádně nerozumíte? Zkusíme vám to zjednodušit: Dalba bývá sloup umístěný v moři a slouží k uvazování lodí, bóje zase usnadňuje jejich navigaci. Co ale dělají zde, v polích u Strupčic téměř na okraji uhelného lomu? Jde o jednu ze staveb recesistického sdružení okolo projektu Moře Klidu.

Nadšenci v něm požadují vytvoření vnitrozemského moře v Podkrušnohoří v prostoru zbytkových jam vytěžených hnědouhelných dolů. Do své myšlenky se vložili natolik, že již vytvářejí zázemí budoucího českého moře: Nad Strupčicemi je již dřevěný maják sloužící jako rozhledna, u Duchcova vznikla marína, tedy přístaviště. A strupčická dalba (druhá vznikla v Březně u Chomutova) je dalším dílem celého landartového projektu, nachází se na promenádě směrem právě k již zmíněnému Majáku. Postavena byla vloni v květnu a jedná se o první navigační objekt Klidomořské Magistrály, přibližně 120 kilometrů dlouhého okruhu „pro mořechodce po pobřeží Moře Klidu“.

Finanční zdroje na výstavbu dvou prvních dalb na Moři klidu pocházejí z fundraisingové kampaně vedené sdružením Moře Klidu a iniciované nadací VIA.

Takže už jen pro jistotu text uvedený na zmíněné infotabuli:

Leckterý suchozemec by řekl, že to, co vidí, tenhle žlutý plovák zavěšený na dřevěném trianglu, musí být nějaká podivná geologická nebo geometrická značka. Kdeže… To jste se právě ocitli u první dalby, sloužící k navigaci Klidomořím. Že nevíte, co je dalba? Dalba je sloup umístěný v moři či na řece sloužící k uvazování lodí. Co ale dělá tady, v polích u Strupčic? Jde o jednu ze staveb recesistického sdružení zabývající se projektem Moře klidu. Cílem nadšenců je vytvoření vnitrozemského moře v prostoru vytěžených hnědouhelných dolů.

Tagy