weby pro nejsevernější čechy

Plastika s mozaikou Čtyři roční období u obchodního střediska ve Stránského ulice v Litoměřicích

Článek je součástí seriálu Mozaiky

V areálu občanské vybavenosti sídliště ve Stránského ulice v Litoměřicích se nachází plastika s mozaikou Čtyři roční období.

Dnes už trochu zpustlý a zanedbaný prostor socialistické prodejny na plácku u parkoviště nese betonový základ, zdobený mozaikami.

Odborná sochařská databáze:

Název: Čtvero ročních období
Autor díla: Miroslav Houra (1933–2006), Ústředí uměleckých řemesel
Investor: Inženýrská organizace Teplice
Mozaika se nachází na sídlišti, na prostranství před prodejnou
Výška: 100 cm
Šířka: 120 cm
Realizace: 1977
Mozaika a socha, materiál štípané sklo
Ke dni 04. 09. 2013: Konstrukce vykazuje ztrátu materiálu a 2 výrazné praskliny, které ohrožují mozaiku. Omítka je na několika místech opadaná. Patrné jsou ztráty a poškození mozaikových kostek a biologické napadení (mech).
Plastika dekorovaná mozaikou vznikla v roce 1977 dle návrhu Miroslava Houry. Na betonovém soklu jsou osazeny dva (uprostřed vertikálně zlomené) kruhy, které jsou ve spodní části navíc perforované. V horních kruhových výsečích vznikají plochy určené pro mozaikovou výzdobu realizovanou pomocí jednoduchých symbolů zasazených do tmavě modré plochy. Jsou zde dvě čočkovité kompozice představující Den – slunce, Noc – hvězdy, a čtyři výseče s motivem stromu s kruhovou korunou doplněnou podle zobrazeného ročního období květy, listy, ovocem a holými větvemi. Podobný motiv stromu využil autor návrhu také při realizaci dnes již zaniklé mozaiky pro sídliště v Chomutově.

Další odborná sochařská databáze jen obrazem ->

Na webu o mozaikách:

Čtvero ročních období – Miroslav Houra (1977)
Stránského ulice, Litoměřice
prostranství před přízemním objektem občanské vybavenosti
betonová plastika s mozaikami

Další web o mozaikách:

Betonové konstrukce s mozaikami jsou situovány na volném prostranství před objekty občanské vybavenosti. Prostor je součástí městské zástavby při jihovýchodním okraji města. Mozaiky jsou v celé ploše vystaveny působení okolního prostředí.

Betonové prvky plastiky jsou poškozeny. Lokálně dochází k obnažování a korozi kovových armatur. Místy jsou zřejmé praskliny, které přímo ohrožují mozaiku. Na povrchu betonu jsou známky degradace materiálu. Poškozeny jsou i mozaiky. Dochází k četným ztrátám a to jak jednotlivých kostek, tak i v menších či větších plochách (největší plocha opadaných kostek má rozměry 20 x 45 cm). Některé kostky jsou prasklé, jiné mechanicky poškozené. Nelze vyloučit, že ztráta a především poškození kostek jsou spojeny s vandalismem. Povrch mozaiky je znečištěn prachovými depozity a exhalacemi. U některých kostek bylo pozorováno zbělení povrchu a zmatnění okreje kostek, pravděpodobně v důsledku koroze. Mozaiky jsou znečištěny mechy a lišejníky.

Ačkoli nejde o kulturní památku, jako součást Ochranného pásma městské památkové rezervace Litoměřice má svůj záznam v Památkovém katalogu:

Objekt se nachází severozápadně od centra města, u občanské vybavenosti sídliště. Betonová konstrukce je tvořena kubickým podstavcem a čtveřicí segmentů s kruhovými otvory. Horní část je pokryta mozaikou od Miroslava Houry z roku 1977 (železobeton; barevná sklíčka).

Jedná se o plastiku, která se skládá z kvádru na kterém jsou radiálně připevněny tři desky půkruhového tvaru. Každá z desek má ve spodní části kruhový otvor a horní segment desek je obložen skleněnou mozaikou. Námětem jsou stromy, slunce a hvězdná obloha. Železobetonová konstrukce je ponechána ve své materiálové barevnosti. Mozaika je převážně laděna do odstínů modré.

Jedná se o prvek veřejného prostoru, který do něj vnáší nové výtvarné kvality. Objekt nese jasný rukopis autora, a to nejen ve zvoleném tématu, ale i v použitém materiálu. Autor, Miroslav Houra je významným výtvarníkem, který se podílel na mnoha realizacích ve veřejném prostoru a to jak v podobě volných děl, tak ve spojení s architektu.

 

Tagy